Telepítés, karbantartás

KIVITELEZŐ PARTNEREINK

 

Németh Tibor
+36-30-949-52-27
kekobszidian@gmail.com
Kék Obszidián Kft

Mirkóné Bakos Orsolya
+3630-921-2337
banko@bankokft.hu
Bankó Kft.

Barizs Tamás
+3670-367-7854

tamas.barizs@barizskert.hu
Barizs Kert Kft.

 

TELEPÍTÉS TELEPÍTŐ SZALAGGAL, RAGASZTÁSSAL

A kialakított alapra az 500x500mm-es, illetve az 1000x1000mm-es gumilapokat is hálós rendszerben, sakktábla formában kell telepíteni. Az alépítmény lehet az imént már említett zúzott kő, vagy akár beton felület is. A 20 mm vastag gumilapok telepítését csak szilárd burkolatra ragasztással javasoljuk telepíteni (lásd. Ragasztás szilárd burkolatra).

A GUMILAPOK TELEPÍTÉSE TELEPÍTŐ SZALAGGAL, RAGASZTÁSSAL : A videó megtekintéséhez kattintson IDE!

A telepítés menete:

1. Szegélyelem telepítése - gumiburkolat lerakási helyén a várható terheléstől függően készítsünk vízelvezető, teherhordó, illetve fagyvédő alapot műanyag-, gumi-, betonszegéllyel.

2. Tükör kiemelése - Az alap vastagsága 30-40-45-50-60-100 mm vastagságú gumilapok alkalmazása esetén, a várható terhelés alapján 10 - 20 cm legyen. Vízelvezetésről minden esetben gondoskodni kell.

      


3. Kavicságy készítése (alsó réteg) – a 10 cm vastag 0-20 mm-es murva réteget (kis szemű zúzott kavics) tömörítsük le lapvibrátor segítségével.

      


4. Kavicságy készítése (felső réteg) – a 3 cm vastag 0-5 mm-es murva réteget (apró szemű zúzott kavics) tömörítsük le lapvibrátor segítségével, ezáltal az alépítményünk megfelelően kemény lesz a gumilap telepítéséhez.

            


5. Telepítő szalag - gurítsuk ki a telepítő szalagot (a fényes részével lefelé) a telepítendő terület teljes hosszúságában, majd egy olló segítségével vágjuk el a burkolandó terület végénél. Egy festő henger segítségével kenjük be a telepítő szalagot ragasztóval, és helyezzük rá a gumilapokat. Ismételjük meg a folyamatot a következő sorral, ameddig a burkolandó terület végéhez nem érünk.

            

          Nagyobb területek (9-12m2 felett) burkolásánál mindenképp javasoljuk, hogy a gumilap alá szőtt geotextilíát telepítsenek, ezzel meggátolható a gumilapok aljának a kavicsáhyazatba való sűllyedése! A szőtt geotextília telepítése során, a textília kifeszítése és annak leszúróval való rögzítése elengedhetetlen!

GUMILAPOK ÉS GUMITÉGLÁK TELEPÍTÉSE SZILÁRD BURKOLATRA

A gumiburkolatot betonra történő ragasztással kell telepíteni a megfelelő vízelvezetés biztosítása mellett (2-3% lejtés ajánlott). A ragasztandó felületnek por-, szennyezés- és nedvességmentesnek kell lennie a gumiburkolat telepítésekor (mélyalapozó használata is javasolt), valamint a telepítést követően 24 órán keresztül. A beton aljzatnak egyenletesnek, gödröktől, és hullámoktól mentesnek kell lennie. Friss, még meg nem kötött betonfelületek alkalmatlanok ragasztásra. A ragasztó hézagosan hordható fel, hogy a természetes és a mesterséges víz elfolyása biztosított legyen. A gumiragasztót a ragasztandó beton felületre kell felvinni. Amennyiben a ragasztó a telepítés során felhabzik, hagyjuk megszáradni, majd távolítsuk el a felhabzott részt. A teljes felület leragasztása megakadályozza a víz megfelelő elvezetését, mely felfagyást és a gumiburkolat felpúposodását okozza. Az általunk forgalmazott ragasztóanyag anyagigénye: 0,33 kg/m2. A telepített burkolat terhelhetősége teljes mértékben az alépítménytől függ, nagyobb terhelés esetén, a gumiburkolaton nem marad maradandó elváltozás. Gumiburkolat termékeinket 15-25 Celsius közötti hőmérséklet tartományban javasoljuk telepíteni. A telepítés során fellépő hőmérséklet-változásokkal együtt járó térfogatváltozást (szélesség: ±1%, vastagság: ±3%) is figyelembe kell venni!

          

GUMIBURKOLAT VÁGÁSA

A gumiburkolatok vágását dekopír fűrésszel, az általunk forgalmazott lágyanyag-vágó hullámpengével javasoljuk. Az eszköz segítségével lehetséges felezni, méretre vágni, akár ívesre is. 

SORJÁK A GUMILAPON

A gyártás következtében a gumilapok alsó és felső felületén előfordulhatnak sorják, melyek nem befolyásolják a gumilapok minőségét, tartósságát, illetve a TÜV által előírt esésvédő képességet. A gumilapok felső részén levő sorják használat során lekopnak, illetve akár használat előtt el is távolíthatóak.

           

A GUMIBURKOLAT KARBANTARTÁSA

  • Hetente szükséges tisztítani cirokseprűvel, vagy nem túl erős vízsugárral.
  • Amennyiben a gumilapok zúzott kő alépítményre lettek telepítve, a telepítést követően 6 hónappal javasoljuk a lerakott felületet vibráló lappal vagy döngöléssel újratömöríteni. A későbbiekben évente egyszer javasoljuk ezt megismételni.
  • Beltérben porszívóval is takarítható. Amennyiben szennyeződés éri (pl: kiömlő folyadék) akkor vizes kefés padlótisztító géppel javasoljuk megtisztítani a burkolatot.
  • Néhány havonta szükség esetén a felületi koromkiválást 1%-os TANA Universal Reiniger bevonattal el kell távolítani.
  • Évente egy alkalommal a felület lapvibrátoros tömörítő géppel ajánlott újra tömöríteni.
  • Kopás vagy felület sötétedés esetén vízbázisú festékkel újrafesthető.
  • A gumitérburkolat víz, 5% -os ultra, 5% -os szalmiák, telített konyhasó oldatokkal szemben teljes mértékben; 5% -os hypó oldattal szemben mérsékelten ellenálló.
  • A burkolat benzinnel és motorolajjal véletlenszerűen, és csak rövid ideig terhelhető (pl. elcsöpögés).
  • Az üzemanyag szennyeződést a felületről azonnal el kell távolítani.
  • A burkolatot nyílt lángtól, illetve parázstól óvni kell.

GARANCIA

I. osztályú gumiburkolat termékeinkre 3 év garanciát vállalunk. Garanciát, csak szilárd aljzatra történő telepítés esetén a fenti telepítési leírás betartása esetén vállalunk. (A jótállás érvényesítéséhez a vásárlást igazoló dokumentum szükséges!)        

A jótállás a következő esetekben NEM érvényesíthető:

  • Nem szakszerű telepítés és/vagy szakszerűtlen karbantartás.
  • A környezeti hatások következtében várhatóan fellépő kopás, elhasználódás, illetve kártevők által  okozott sérülések.
  • Rongálás, vandalizmus, gondatlanság, helytelen felhasználás illetve szándékosan, vagy véletlenszerűen bekövetkező károk a termékben.
  • A gumiburkolat termékek közötti színárnyalatbeli különbségek, a gyártás során felhasznált újrahasznosított alapanyagok jellegéből adódóan keletkeznek.
  • Az újrahasznosított gumiőrleményből készült termékeink nem UV stabilak, színük erős napsütés hatására fokozatosan sötétedik, de a többi tulajdonságuk nem változik. (Amennyiben ez problémát jelent, javasoljuk inkább anyagában színezett UV stabil EPDM gumiburkolataink alkalmazását.)
  • A gumilapok rendeltetésétől eltérő módon, illetve eltérő célra történő felhasználásáért, a C.S.O Kereskedelmi és Gumifeldolgozó Kft nem vállal felelősséget.
  • A jótállás csak a sérült gumiburkolatok kicserélésére terjed ki. Az esetlegesen felmerülő plusz költségekért (hibás burkolat felbontása, visszaszállítása, új termék telepítésének költsége, stb.) a C.S.O Kereskedelmi és Gumifeldolgozó Kft nem vállal felelősséget.