Telepítés, karbantartás

GUMILAPOK ÉS GUMITÉGLÁK TELEPÍTÉSE ZÚZOTT KŐ ÁGYZATRA

A KAVICSÁGYBA TÖRTÉNŐ TELEPÍTÉST, CSAK A 30 MM-NÉL VASTAGABB, ÖNHORDÓ GUMIBURKOLATOKNÁL JAVASOLJUK!

A gumiburkolat lerakási helyén a várható terheléstől függően készítsünk vízelvezető, teherhordó,  illetve fagyvédő alapot műanyag-, gumi-, vagy betonszegéllyel. Az alap vastagsága a 30 mm vastag gumitégla, ill. a 32-40-45-50-60-100 mm vastagságú gumilapok alkalmazása esetén várható terhelés alapján 10 - 20 cm legyen. Az alap lehetőleg 5-12 mm szemcseméretű zúzott kőzetből (bazalt) készüljön, melyet tömörítsünk le. A 20 mm vastag gumilapok telepítését csak szilárd burkolatra ragasztással javasoljuk (lásd. Ragasztás szilárd burkolatra) telepíteni. Vízelvezetésről minden esetben gondoskodni kell. A kialakított alapra 4-8 mm szemcseméretű zúzalékból 2 - 4 cm vastagságú ágyazatot kell lazán felhordani, a burkolattal megegyező eséssel. Ezt léccel le kell húzni, de nem szabad tömöríteni. Ez a réteg a gumiburkolat fektetése után tömörödik, ezért ezt a szintet 1 - 1,5 cm-el a kívánt szintnél magasabbra kell kiképezni. A lehúzott kavicságyra rálépni nem szabad, a gumiburkolatot a már lerakott elemekkel előrehaladva kell telepíteni.

                   

GUMILAPOK ÉS GUMITÉGLÁK TELEPÍTÉSE SZILÁRD ALJZATRA

A gumiburkolatot betonra történő ragasztással kell telepíteni a megfelelő vízelvezetés biztosítása mellett (2-3% lejtés ajánlott). A ragasztandó felületnek por-, szennyezés- és nedvességmentesnek kell lennie a gumiburkolat telepítésekor (mélyalapozó használata is javasolt), valamint a telepítést követően 24 órán keresztül. A beton aljzatnak egyenletesnek, gödröktől, és hullámoktól mentesnek kell lennie. Friss, még meg nem kötött betonfelületek alkalmatlanok ragasztásra. A ragasztó hézagosan hordható fel, hogy a természetes és a mesterséges víz elfolyása biztosított legyen. A gumiragasztót a ragasztandó beton felületre kell felvinni. Amennyiben a ragasztó a telepítés során felhabzik, hagyjuk megszáradni, majd távolítsuk el a felhabzott részt. A teljes felület leragasztása megakadályozza a víz megfelelő elvezetését, mely felfagyást és a gumiburkolat felpúposodását okozza. Az általunk forgalmazott ragasztóanyag anyagigénye: 0,33 kg/m2. A telepített burkolat terhelhetősége teljes mértékben az alépítménytől függ, nagyobb terhelés esetén, a gumiburkolaton nem marad maradandó elváltozás. Gumiburkolat termékeinket 15-25 Celsius közötti hőmérséklet tartományban javasoljuk telepíteni. A telepítés során fellépő hőmérséklet-változásokkal együtt járó térfogatváltozást (szélesség: ±1%, vastagság: ±3%) is figyelembe kell venni!

          

GUMIBURKOLAT VÁGÁSA

A gumiburkolatok vágását dekopír fűrésszel, az általunk forgalmazott lágyanyag-vágó hullámpengével javasoljuk. Az eszköz segítségével lehetséges felezni, méretre vágni, akár ívesre is. 

SORJÁK A GUMILAPON

A gyártás következtében a gumilapok alsó és felső felületén előfordulhatnak sorják, melyek nem befolyásolják a gumilapok minőségét, tartósságát, illetve a TÜV által előírt esésvédő képességet. A gumilapok felső részén levő sorják használat során lekopnak, illetve akár használat előtt el is távolíthatóak.

           

A GUMIBURKOLAT KARBANTARTÁSA

 • Hetente szükséges tisztítani cirokseprűvel, vagy nem túl erős vízsugárral.
 • Amennyiben a gumilapok zúzott kő alépítményre lettek telepítve, a telepítést követően 6 hónappal javasoljuk a lerakott felületet vibráló lappal vagy döngöléssel újratömöríteni. A későbbiekben évente egyszer javasoljuk ezt megismételni.
 • Beltérben porszívóval is takarítható. Amennyiben szennyeződés éri (pl: kiömlő folyadék) akkor vizes kefés padlótisztító géppel javasoljuk megtisztítani a burkolatot.
 • Néhány havonta szükség esetén a felületi koromkiválást 1%-os TANA Universal Reiniger bevonattal el kell távolítani.
 • Évente egy alkalommal a felület lapvibrátoros tömörítő géppel ajánlott újra tömöríteni.
 • Kopás vagy felület sötétedés esetén vízbázisú festékkel újrafesthető.
 • A gumitérburkolat víz, 5% -os ultra, 5% -os szalmiák, telített konyhasó oldatokkal szemben teljes mértékben; 5% -os hypó oldattal szemben mérsékelten ellenálló.
 • A burkolat benzinnel és motorolajjal véletlenszerűen, és csak rövid ideig terhelhető (pl. elcsöpögés).
 • Az üzemanyag szennyeződést a felületről azonnal el kell távolítani.
 • A burkolatot nyílt lángtól, illetve parázstól óvni kell.

GARANCIA

I. osztályú gumiburkolat termékeinkre 3 év garanciát vállalunk. Garanciát, csak szilárd aljzatra történő telepítés esetén a fenti telepítési leírás betartása esetén vállalunk. (A jótállás érvényesítéséhez a vásárlást igazoló dokumentum szükséges!)        

A jótállás a következő esetekben NEM érvényesíthető:

 • Nem szakszerű telepítés és/vagy szakszerűtlen karbantartás.
 • A környezeti hatások következtében várhatóan fellépő kopás, elhasználódás, illetve kártevők által  okozott sérülések.
 • Rongálás, vandalizmus, gondatlanság, helytelen felhasználás illetve szándékosan, vagy véletlenszerűen bekövetkező károk a termékben.
 • A gumiburkolat termékek közötti színárnyalatbeli különbségek, a gyártás során felhasznált újrahasznosított alapanyagok jellegéből adódóan keletkeznek.
 • Az újrahasznosított gumiőrleményből készült termékeink nem UV stabilak, színük erős napsütés hatására fokozatosan sötétedik, de a többi tulajdonságuk nem változik. (Amennyiben ez problémát jelent, javasoljuk inkább anyagában színezett UV stabil EPDM gumiburkolataink alkalmazását.)
 • A gumilapok rendeltetésétől eltérő módon, illetve eltérő célra történő felhasználásáért, a C.S.O Kereskedelmi és Gumifeldolgozó Kft nem vállal felelősséget.
 • A jótállás csak a sérült gumiburkolatok kicserélésére terjed ki. Az esetlegesen felmerülő plusz költségekért (hibás burkolat felbontása, visszaszállítása, új termék telepítésének költsége, stb.) a C.S.O Kereskedelmi és Gumifeldolgozó Kft nem vállal felelősséget.

A gumiburkolatok gyártásán túlmenően helyszínen öntött gumiburkolatok készítését is vállaljuk!